За клетвата

депутати | клетва | обещание | парламент

За клетвата
Източник: Wikipedia

Тази сутрин гледах откриването на първото заседание на новия парламент. По принцип не харесвам БСП, особено от тройната коалиция насам, но трябва да призная, че речта на Стефан Данаилов беше много хубава. Той каза много истини, в които за съжаление ми се струва, че никой няма да се вслуша.

Като цяло това откриване ме накара да се замисля за стойността на дадената дума. Означава ли тя нещо в днешно време? Струва ми се, че не. На всеки няколко години нова партида народни представители дават думата си, че ще спазват законите на Република България и ще се водят от интересите на народа. Но какво вижаме всъщност? Действия водени от личния интерес и алчността , популистко говорене, последвано от абсолютно противоположни постъпки и междуличностно противопоставяне в името на спора.

Дори някой да даде някакво добро предложение, никой не се опитва да по размишлява по него, защото това бил смисъла да си на другата страна. За какво говори това? На никой не му пука за обещанието, което е дал в първия си работен ден.

По мое мнение един достоен човек трябва да спазва всяко едно обещание, а това важи с още по-голяма сила, когато то завърши с думите “Заклех се”. Един достоен човек би трябвало да се грижи за честта си. Но къде отива тази чест, когато очевидно не си спазил обещание, което си дал пред себе си? Да не говорим за обещание дадено пред патриарха, президента, 239 твои колеги и милиони други хора.

Дами и господа народни представители, моля запазете достойнство и се опитайте да направите най-доброто за времето си в този парламент.