"За" и "Против" електронното гласуване

гласуване | референдум

"За" и "Против" електронното гласуване
Източник: Wikipedia

Сигурно сте чули за за предложения от президента Росен Плевнелиев референдум. Правят ми впечатление коментари от рода на: “Електронно гласуване може да има и тези, които твърдят обратното, просто не искат го има”. Лично аз много бих се радвал на възможността да гласувам сигурно без да ми се налага да се редя на опашка, за съжаление обаче не смятам, че е възможно. За да не започвам директно със плюенето ще набележа няколко точки “За” и “Против” този начин на гласуване.

ЗА

Преди всичко електронното гласуване е бързо. Едва ли някой ще оспори този факт. Всеки гласувал поне веднъж в живота си е виждал опашките пред урните. Всички най-малкото сме чували за опашките, пред минималния брой секции в чужбина. Пределно е ясно, че електронното гласуване би позволило на много повече хора да гласуват, понеже колкото и да е усложнено, едва ли би отнело повече от десетина минути. Това означава, че колкото и да е зает, почти всеки би могъл да отдели толкова време от деня си.

Електронното гласуване е удобно. Всички сме гледали репортажи за затрудненията на хората с увреждания желаещи да стигнат до избирателните секции. Един евентуален електронен вот би бил много по-удобен за инвалидите, желаещи да упражнят правото си на глас.

Гласуването през Интернет е евтино. Електронното гласуване би намалило броя на гласовете пуснати “офлайн”. Следователно това би ускорило ръчното преброяване на гласовете, традиционно искано от губещите партии и би спестило пари на данъкоплатците.

Против

Най-важната причина да съм против електронното гласуване, е че не може да бъде създадена истински сигурна платформа за тази цел. Ето няколко точки от чисто софтуерна гледна точка:

  1. Всеки гласувал трябва да може да бъде идентифициран уникално и сигурно.
  2. В последствие гласът не трябва да може да бъде свързан с гласуващия.
  3. Резултатите не трябва да могат да бъдат манипулирани.

Ясно е, че електронните подписи лесно решават проблема от точка едно. За съжаление обаче, онлайн биха могли да гласуват, само хората, които могат да си позволят да да отделят шейсет лева за електронен подпис. Разбира се, държавата може да осигури електронни подписи за всички имащи право да гласуват, но това би оскъпило издаването на лични документи или всички избори за напред.

Едно от най-важните свойства на всеки глас даден по традиционния начин е, че той е таен. Какво обаче би се случило, ако “случайно” се окаже, че в базата данни до всеки глас стоят данните на гласувалия? А какво ще стане ако гласувалият е държавен служител, или работи за някой депутат?

Това според мен е най-големия проблем на онлайн гласуването. Дори да бъдат криптирани данните винаги могат да бъдат разкриптирани при положение, че алгоритъма за това попадне в “лоши ръце”. В най-простия случай всеки с необходимия достъп може да затрие всички данни и да генерира нови спряно желанието си. Дори само наличието на такава възможност би била използвана от загубилите партии и тотално би опорочила легитимността на проведените избори.

От горе споменатите проблеми изникват още поне два.

Първо въпреки спестените пари от хартия и администрация, електронното гласуване може да се оскъпи много. На първо място евентуално масово издаване на електронни подписи на всички български граждани по света и у нас би струвало милиони и дори милиарди левове. Освен това разработката на софтуер за онлайн или машинно гласуване изобщо не би излязла евтино. Още повече, че една такава система би искала поддръжка и обновяване, най-малкото веднъж на четири години.

Вота се контролира лесно. Дори да няма начин даден работодател да разбере как са гласували неговите служители, нищо не би му попречило да събере личните документи на всичките си служители и да нареди на секретарката си да им “помогне” с гласуването.

Може изобщо да не намали опашките и да не улесни хората. Ако гласуването е машинно, то по никакъв начин не би намалило опашките, понеже времето необходимо за натискането на няколко бутона не е кой-знае колко по-малко от задраскването на квадратче и пъхането на лист хартия в плик. Ясно е, че използването машини, като тези от снимката по-горе, би затруднило много голяма част от възрастния електорат.

Заключение

Като цяло онлайн гласуването е много по-добър вариант за мен. То е бързо, евтино и лесно. Бих се радвал, ако мога да гласувам, така както си плащам наема и сметките. За съжаление обаче то създава много повече проблеми, от колкото решения. Електронното гласуване е успешно в страни в които се спазват правилата, тук обаче никой няма такава нагласа.

А вие какво мислите?